Sümeg nagyon sok olyan épített és természeti örökséggel rendelkezik, amelyre büszke lehet, és ezeket a látványosságokat az idelátogató turisták is előszeretettel keresik fel, vagy épp emiatt keresik fel a várost. Mindenképpen ezek közé tartozik a Püspöki Palota, illetve a Plébánia templom, méltán világhírű Maulbertsch freskóival, melyeket Padányi-Bíró Mártonnak, alapítványunk névadójának köszönhet Sümeg városa. Az általa épített Palota közvetlen szomszédságában, szerényen húzódik meg a várhegy tövében a ferences rendház és templom. Lehet, hogy művészettörténeti szempontból nem olyan jelentős mint a Palota, de egyéb, a keresztény lelkiség szempontjából Sümeg legjelentősebb helyének nevezném. Ez a templom ugyanis kegyhely, Szűzanya kedvelt helye, ahol immár több mint 320 éve csodákat tesz, jóságosan segít az őszinte hittel hozzá fordulókon.

Az első feljegyzett csoda 1699 februárjában történt, amikor Berghoffer Mária Zsófia, bécsi nemes hölgy, álma jeladását, sőt, utasításait követve Sümegre utazott, és gyógyulást remélt súlyos betegségére, amely a mozgását is lehetetlenné tette már régóta számára. A sümegi templomban fel is fedezte azt a Mária szobrot, amelyet álmaiban látott, és hozzá imádkozva néhány napon belül teljesen meggyógyult.

Természetesen szinte azonnal híre ment a csodás gyógyulásnak, és a sümegi ferences templomot nagyon sokan felkeresték, csatlakozott a kegyhelyek sorához, ahol jelentős búcsúkat, körmeneteket tartanak minden évben Szűzanya tiszteletére.

Ne higgye senki, hogy ezek a csodás gyógyulások, illetve Szűzanya más kegyelme csak az régmúltban működött! Ennek bizonyságául látogasson el kegytemplomunkba, ahol a köszönő, hálaadó táblák sokaságát láthatja, olvasgathatja.

Ha igazi, égi segítségre van szüksége, ne feledje: a Sümegi Csodatévő Szűzanyának elmondhatja panaszát, ő mindig meghallgatja!