A petíciót indítók azt szeretnék elérni, hogy a magukat transznemű nőnek való férfiakat ne helyezzék át női börtönökbe, mert a legtöbbjük csak azért vallja magát transzneműnek, hogy nőkkel közösülhessen.

A női rabok petíciót indítottak az ausztráliai börtönökből és azt követelik a hatóságoktól, hogy távolítsák el a büntetés-végrehajtási intézetekből a transznemű rabokat és ne helyezzenek át többé férfiakat a női börtönökbe. A rabok és a jogvédők azután kezdtek el kampányolni a változásért, hogy nemrég felvettek egy transznemű rabot, akit korábban nők elleni erőszak miatt ítéltek el.

A magát nőnek valló férfit még július 5-én helyezték el a büntetés-végrehajtási intézetben. A női rabok – akiket aggaszt a rab működő férfi nemi szerve és a nőkkel szembeni erőszakos múltja – azt állítják, hogy a biológiai férfinak nem kellene ott lennie. A petíció szerint sok női fogvatartott a múltban szexuális erőszak áldozata lett, és jelentős traumát hordoznak magukban ezzel az élménnyel kapcsolatban. Amikor megtudták, hogy a férfi bekerült a börtönbe, sok nő mentális jóléte súlyosan veszélybe került – állítják az aláírók.

“Fenyegetve, bizonytalannak, szorongónak és traumatizáltnak érezzük magunkat a jelenlegi helyzet miatt. Ennek megfelelően követeljük, hogy a rabot azonnal távolítsák el” – olvasható a petícióban.

Amikor a transznemű rab tavaly bűnösnek vallotta magát egy nő szexuális bántalmazásában, akkor még férfiként azonosította magát. Az is kiderült ráadásul, hogy a férfi egy európai börtönben is járt gyermekekkel kapcsolatos szexuális bűncselekmények elkövetése miatt.

Az Egyesült Államokban is hasonló aggályok merültek fel a női börtönökben. Egyik esetben két nő is terhes lett egy magát transzneműnek tartó rabtól. A férfi felháborítónak tartja, hogy megbélyegezték és emiatt egy másik börtönbe szállították át – erről már a V4NA is beszámolt korábban. A transznemű rab azért lehetett egy női börtönben, mert New Jersey-ben a törvények lehetővé teszik, hogy az elítéltek eldöntsék, férfi vagy női börtönbe szeretnének menni – annak alapján hogy milyen neműnek érzik magukat.

Miután eltávolították a női börtönből, a férfi azt nyilatkozta, hogy

nemi sztereotípiákkal bélyegezték meg őt, és azt állították róla hogy veszélyt jelent a női rabokra a börtönben. Elmondása szerint ez a diszkriminatív logika azt feltételezi, hogy pusztán a nemi identitása miatt veszélyesnek minősítették.

Az irányelvek megváltoztatására azt követően került sor, hogy az American Civil Liberties Union (ACLU) 2021 júniusában pert indított az állam ellen, követelve, hogy New Jersey tegye lehetővé, hogy az önmagukat nőként azonosító biológiai férfi elítélteket női börtönökben helyezzék el. Az ACLU keresete miatt több változást is eszközöltek a szabályozásokon, többek között a börtönszemélyzetet arra kötelezték, hogy a rabok által preferált névmásokat használják, biztosítsanak nekik a nemüknek megfelelő ruházatot és alsóneműt, valamint a nemváltáshoz szükséges hormonokat és sebészeti beavatkozásokat is ingyen tegyék elérhetővé minden rab számára.

Kalifornia államban is eddig több mint 260 elítélt kérte áthelyezését transzneműségre hivatkozva 2021 eleje óta. A legtöbb férfi általában azért vallja magát transzneműnek, hogy a női börtönbe helyezzék át, ezek az elítéltek rendszerint heteroszexuális férfiak, akik azért akarnak nőkkel együtt lakni hogy közösülhessenek velük. Aki ellenáll, azt megerőszakolják – állítja egy nőjogi csoport konkrét tapasztalatokra hivatkozva.

Korábban egy washingtoni börtönben az egyik fogvatartott elárulta, hogy szemtanúja volt az esetnek amikor a transznemű, biológiailag férfi rabtársaik szexuálisan zaklattak női foglyokat. Ezeket a férfiakat azok után helyezték át női börtönökbe, hogy elkezdtek transzneműként tekinteni magukra. Az egyik incidens során a fogvatartott aludt, amikor arra ébredt, hogy férfi meg akarja erőszakolni. Az esetet jelentették is a börtön személyzetének, azonban ők nem merték megbüntetni a transznemű elítéltet, mert attól féltek, hogy homofóbiával vádolja meg őket. A börtön vezetése végül úgy döntött, hogy valótlannak ítélik meg a vádakat, és a támadó helyett inkább az áldozatot büntették meg, akit magánzárkába zártak.

Forrás: V4NA