Sümegen, illetve a város közvetlen környékén barangolva, azok számára, akik nem csak az épített örökség iránt fogékonyak, hanem a lábuk alá is néznek, sőt, esetleg néhány kőfejtőbe is betévednek, felmerülhet néhány kérdés. Például az, vajon mikor, és hogyan keletkeztek ezek a kőzetek, és milyen környezetben éltek azok az állatok, amelyeknek megkövült maradványait olyan nagy tömegben lelheti fel a lelkes kövületvadász Sümeg környékén. Az utóbbi időben különösen előtérbe került a Sümegi Ősteknős, és így a Kréta kor.

Földünk története mintegy 4,5 milliárd évre tekint vissza, a földtan tudósai ezt több korszakra osztják:prekambrium, paleozoikum, mezozoikum, kainozoikum.

A mezozoikum, a földtörténeti középkor 225 évvel ezelőtt kezdődött, és 65 millió évvel ezelőtt fejeződött be. A mezozoikum a triász korral kezdődik, aztán következik a jura, és az utolsó korszaka a kréta. A kréta körülbelül a mezozoikum utolsó 80 évmillióját öleli fel.

Hogy képzeljük el a környezetet? Az értő szakembereknek, a geológusoknak ezt is elmesélik a kövek!

A kréta kor mozgalmas időszak volt, jelentős tektonikai mozgásokkal, az alpi hegységképződés felgyorsulásával. A környező területek sokszor a tengerszint fölé kerültek, ennek köszönhetjük, no és persze a trópusi mállásnak a bauxit telepeinket.

Sümeg sekélytengeri környezet volt, meleg tenger,tengeri liliomokkal, amelye felépítették nekünk a várhegyet, korall zátonyokkal, ún. rudista kagylótelepekkel, amelyek csodálatos tülök alakú példányait fellelhetjük a Kecskevár kőfejtőjében.

Ebben a gyönyörű, sekély trópusi tengerben úszkált főszereplőnk, a sümegi ősteknős! Aki abban a pillanatban híres lett szakmai körökben, amikor 1963-ban megtalálta a sümegi Kocsis Lajos bácsi, mégpedig azért, mert ez a legrégebbi teknős kövület Magyarországon! A Senonemys Sümeghiensis most új életbe kezdett, mondhatni igazi celeb lett, és biztatnánk is mindenkit, nézze meg a Ramassetter házban berendezett geológiai kiállító teremben, ahol még sok egyéb érdekeset is megtudhat!

Ha pedig lelkesedik a földtanért, netán kövületvadász, akkor hazaérkezett! Töltsön el Sümegen legkevesebb néhány napot! Élvezni fogja minden percét!