2022.05.17-20-ig ismét Sümeg adott helyet,  az immár 51. alkalommal megrendezett Membrán Transzport elnevezésű konferenciának. A Konferencia honlapján olvashatjuk: „Kihívásnak és szép feladatnak érezzük, hogy ezzel a rendezvénnyel kezdjük meg a „sümegi membránkonferenciák” történetének következő ötven évét! …A tudományos programok akkor lesznek igazán sikeresek, ha a korábban megszokott atmoszférát is biztosítani tudjuk, ahol a szigorúan vett szakmai szekciókon felül, azokat kiegészítve kötetlenebb formában is meg lehet osztani egymással a tudományos gondolatokat, valamint szakmai kapcsolatokat, esetenként barátságokat is köthetünk. Ebben nagy segítségünkre van a csodálatos helyszín, a Hotel Kapitány, a szervezésben pedig a Remedicon Kft, valamint a kiállítóink és szponzoraink nagylelkű támogatásai. „

A tudományos konferenciának hosszú évek óta ad helyet „megszokott atmoszférában” Sümeg városa és a Hotel Kapitány. A szakmai esemény multidiszciplináris jellegéből adódóan, a biofizika, biokémia, genetika, élettan, onkológia, immunológia, gyógyszertudomány, kutató orvostudomány képviselőit és a területen tevékenykedő kutatók munkáját mutatja be, akiknek a kutatási területe kapcsolódik a membránokhoz, a transzport-, és a jelátviteli folyamatokhoz.

A Membrán Transzport Konferencia megnyitására, a hagyományokhoz híven idei évben is Végh László, Sümeg város Polgármesterét kérték fel.

A Polgármester beszédében elmondta, hogy a Membrán Konferencia és Sümeg, mondhatni együtt fejlődött, és különösen méltónak nevezte a mostani helyszínt, kiemelve a hasonló szakmai események értékét, és jelentőségét.  A város fejlesztéseire is felhívta a figyelmet, és javasolta a résztvevőknek, hogy tekintsék meg az elkészült fejlesztéseket a belvároson át egészen a Püspöki Palotáig. Kiemelte a település földtani turizmusát, az ezzel kapcsolatos jövőbeni törekvéseket, és a témában nyílott színvonalas kiállítást a Ramasetter házban.

Prof. Dr. Németh Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Immunológiai és Biotechnológiai Intézet munkatársa felkérte Végh László Polgármestert, hogy a következő konferencián, geofizika témában tartson előadást.

Az idei konferencia is rendkívül magas szakami színvonalat képviselve, a gyógyítás jövőjét megalapozó kutatási eredményeket mutatott be a membránokhoz, jelátviteli folyamatokhoz kapcsolódó témákban.

Az előadások között szerepelt -a teljesség igény nélkül- a rossz prognózisú emlő daganatok jövőbeni terápiás lehetőségei, az egyes membrán transzport feladatot ellátó fehérjék vizsgálata  illetve a vér-agy gát szerepének kutatásáról szóló előadás is.

A résztvevők előadást hallhattak a COVID-19 vírusfertőzéssel kapcsolatban, a vírusellenes új gyógyszerek és más krónikus betegségben szedett gyógyszerek kölcsönhatásáról is, illetve a súlyos meszesedést okozó egyik lehetséges metabolitról.

Fontos, és új információkat osztottak meg az előadók továbbá, a rosszindulatú daganatos megbetegedések jövőbeni sikeres kezelésével kapcsolatban, neurodegeneratív betegségek csoportjába tartozó gyógyíthatatlan betegség korai patológiás felismerését célzó kutatás vagy a  matematikai alapú tumormodellezési kísérletek eredményeiről.

A szakmai esemény résztvevői a nap végén a vacsorát a Hotel Kapitányban költötték el, illetve a konferencia első estéjén borkostolón vettek részt a Püspöki Palota udvarán, ahol a Palota történetét 3D vetítéssel csodálhatták.